Pierogi z białą kapustą

 


Idealnie miękkie ciasto w którego wnętrzu zamknięty jest farsz z podsmażaną, pikantną białą kapusta. Pierogi polecam nie tylko na wigilię smakują pysznie o każdej porze roku.

 

Pierogi z biała kapustą

Składniki na pierogi z białą kapustą:

  • 1 porcja ciasta na pierogi (przepis znajdziecie tutaj

Farsz:

  • 1 główka małej białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek oleju
  • łyżeczka cukru
  • sól 
  • pieprz

 Przygotowanie Pierogów z białej kapusty.

Kapustę kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowana odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia.  Z kapusty wyciskamy nadmiar wody i mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy cukier i smażymy na oleju aż zbrązowieje. Tak usmażoną cebulę dodajemy do mielonej kapusty, mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż odparuje woda, a kapusta lekko zbrązowieje. Kapustę mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do garnka.  Kapustę po usmażeniu Doprawiamy solą i obficie pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.

Porcje ciasta dzielimy na trzy trzy części, dwie odstawiamy do miski i przykrywamy talerzem, jedną wałkujemy na cienki placek, wykrawamy koła. Każde wycięte koło nadziewamy łyżeczką farszem z kapusty i zaklejamy. Odstawiamy na tackę posypaną mąką. 

Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Pamiętajcie aby po wrzuceniu pierogów do wody delikatnie je przemieszać, aby nie przywarły do garnka. Gotujemy około 5-7 minut na średnim ogniu po wypłynięciu. Ugotowane pirogi ostrożnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Podajemy gorące, omaszczone karmelizowaną cebulka przepis znajdziecie tutaj. Smacznego !!!

 
 
 










Komentarze

  1. pierogi uwebiam pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaki mojego dzieciństwa. Zawsze mama robiła na wigilię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz