Idealnie miękkie ciasto w którego wnętrzu zamknięty jest farsz z podsmażaną, pikantną białą kapusta. Pierogi polecam nie tylko na wigilię smakują pysznie o każdej porze roku.
Pierogi z biała kapustą
Składniki na pierogi z białą kapustą:
- 1 porcja ciasta na pierogi (przepis znajdziecie tutaj)
Farsz:
- 1 główka małej białej kapusty
- 1 duża cebula
- 5 łyżek oleju
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie Pierogów z białej kapusty.
Kapustę kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowana odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Z kapusty wyciskamy nadmiar wody i mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy cukier i smażymy na oleju aż zbrązowieje. Tak usmażoną cebulę dodajemy do mielonej kapusty, mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż odparuje woda, a kapusta lekko zbrązowieje. Kapustę mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do garnka. Kapustę po usmażeniu Doprawiamy solą i obficie pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.
Porcje ciasta dzielimy na trzy trzy części, dwie odstawiamy do miski i przykrywamy talerzem, jedną wałkujemy na cienki placek, wykrawamy koła. Każde wycięte koło nadziewamy łyżeczką farszem z kapusty i zaklejamy. Odstawiamy na tackę posypaną mąką.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Pamiętajcie aby po wrzuceniu pierogów do wody delikatnie je przemieszać, aby nie przywarły do garnka. Gotujemy około 5-7 minut na średnim ogniu po wypłynięciu. Ugotowane pirogi ostrożnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Podajemy gorące, omaszczone karmelizowaną cebulka przepis znajdziecie tutaj. Smacznego !!!
pierogi uwebiam pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńJa również ;-)
UsuńSmaki mojego dzieciństwa. Zawsze mama robiła na wigilię.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam