Sałatka z buraczków i ogórka na zimę



Uwielbiam zimowe sałatki z buraczków ćwikłowych, staram się ich robić bardzo dużo różnego rodzaju. W tym roku u mnie nowość Sałatka z buraczków z dodatkiem zielonego ogórka. Bardzo fajna, pyszna, prosta i szybka sałatka, do zimowych obiadów będzie jak znalazł.

Sałatka z buraczków i ogórka na zimę

Składniki na Sałatkę z buraczków i ogórka na zimę:
  •  około 1,5 kg buraczków ćwikłowych
  • około 1,2 kg ogórków gruntowych
  • 3 średnie cebule około (30dag)
  •  1,5 łyżki soli

Zalewa:
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 4-5 liści laurowych
  • 7-8 ziaren ziela angielskiego 

Przygotowanie Sałatki z buraczków i ogórka na zimę.

Buraczki gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórka razem z łupką kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucamy do miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
Do garnka dodajemy cukier z octem oraz liście laurowe z zielem angielskim. Mieszamy i doprowadzamy zalewę do wrzenia.  Tak przygotowana zalewę wlewamy do przygotowanych wcześniej warzyw. Mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Gotową sałatką napełniamy umyte i wyparzone słoiki. Polecam przed nałożeniem sałatki do słoików ją trochę przecedzić z nadmiaru soku. Podczas ubijania jej w słoikach i tak jeszcze dużo tej zalewy zostanie. Napełnione sałatką słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20-30 minut na wolnym ogniu od momentu zagotowania wody. Tak aby woda tylko lekko pyrkała. Pasteryzowane słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!










Komentarze

Prześlij komentarz