Wszyscy już chyba znają tę sałatkę warstwową Gyros i choć ja często ją robię tylko, że w wersji wymieszanej, to teraz przyszła pora na orginał. Sałatka, pyszna, bardzo aromatyczna, chrupiąca i powiedziałabym delikatna.
Sałatka warstwowa Gyros-kebab
Składniki na sałatkę warstwową gyros-kebab:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy do kebabów
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- słoik ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mały słoik majonezu
- 6-7 łyżek pikantnego ketchupu
- 1 duża czerwona cebula
- 1 sałata rzymska podłużna
Przygotowanie sałatki warstwowej Gyros-kebab.
Piersi płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i kroimy w grubą kostkę. Do mięsa dodajemy oregano, przyprawę do kebaba, oliwę, czosnek, oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do miękkości na patelni bez tłuszczu. Mięso smażymy, aż się porządnie zarumieni. Usmażone mięso odkładamy do ostygnięcia. Ostudzone mięso wykładamy na dno wysokiej szklanej misy. Na mięso wykładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na cebulę nakładamy warstwę majonezu. Na majonez wykładamy kukurydzę. Na kukurydzę układamy pokrojone w kostkę ogórki. Na ogórki nakładamy warstwę ketchupu. Na ketchup układamy poszatkowaną sałatę. Sałatkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz