Sałatka warstwowa Gyros-kebab



Wszyscy już chyba znają tę sałatkę warstwową Gyros i choć ja często ją robię tylko, że  w wersji wymieszanej, to teraz przyszła pora na orginał. Sałatka, pyszna, bardzo aromatyczna, chrupiąca i powiedziałabym delikatna.



Sałatka warstwowa Gyros-kebab

Składniki na sałatkę warstwową gyros-kebab:

  • 2 duże piersi z kurczaka

  • 3 łyżeczki przyprawy do kebabów

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • sól i pieprz

  • oliwa z oliwek

  • słoik ogórków konserwowych

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 mały słoik majonezu

  • 6-7 łyżek pikantnego ketchupu

  • 1 duża czerwona cebula

  • 1 sałata rzymska podłużna



 Przygotowanie sałatki warstwowej Gyros-kebab.

Piersi płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i kroimy w grubą kostkę. Do mięsa dodajemy  oregano, przyprawę do kebaba, oliwę, czosnek, oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do miękkości na patelni bez tłuszczu.  Mięso smażymy, aż się porządnie zarumieni. Usmażone mięso odkładamy do ostygnięcia. Ostudzone mięso wykładamy na dno wysokiej szklanej misy.  Na mięso wykładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na cebulę nakładamy warstwę majonezu. Na majonez wykładamy kukurydzę. Na kukurydzę układamy pokrojone w kostkę ogórki. Na ogórki nakładamy warstwę ketchupu. Na ketchup układamy poszatkowaną sałatę. Sałatkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego !!!















Komentarze