Sałatka na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywna



Wyśmienity przepis na sałatkę wielowarzywną zimową z użyciem bardzo wielu warzyw. W smaku przepyszna, delikatna, lekko octowa. Przepis na tę sałatkę z kapustą i ogórkami wynalazła  moja siostra Magda.



Sałatka na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywną

Składniki na sałatkę na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywną (na 12-13 słoików 700ml):
  • 4kg ogórków
    2 kg kapusty
    1 kg cebuli
    2-3 papryki
    1-2 cukinie
    6-7 marchewek
    pęczek koperku
    4-5 ząbków czosnku

    zalewa:
    1-1,5 szklanki cukru
    1 1/3 szklanki octu (10%) (ja dałam szklankę)
    1,5 szklanki oleju/oliwy
    4-5 łyżek soli
    1 płaska łyżka pieprzu czarnego


 Przygotowanie sałatki na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywną

Ogórki myjemy i szatkujemy w plasterki.Cukinię kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paski. Czosnek i koperek drobno siekamy. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy. Składniki zalewy dokładnie mieszamy, zalewamy nimi warzywa i całość odstawiamy na pół godziny. Sałatkę przekładamy do słoików i zakręcamy.  Pasteryzujemy po 20 minut. Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!




































Komentarze