Wyśmienity przepis na sałatkę wielowarzywną zimową z użyciem bardzo wielu warzyw. W smaku przepyszna, delikatna, lekko octowa. Przepis na tę sałatkę z kapustą i ogórkami wynalazła moja siostra Magda.
Sałatka na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywną
Składniki na sałatkę na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywną (na 12-13 słoików 700ml):
- 4kg ogórków
2 kg kapusty
1 kg cebuli
2-3 papryki
1-2 cukinie
6-7 marchewek
pęczek koperku
4-5 ząbków czosnku
zalewa:
1-1,5 szklanki cukru
1 1/3 szklanki octu (10%) (ja dałam szklankę)
1,5 szklanki oleju/oliwy
4-5 łyżek soli
1 płaska łyżka pieprzu czarnego
Przygotowanie sałatki na zimę z kapustą i ogórkami - wielowarzywną
Ogórki myjemy i szatkujemy w plasterki.Cukinię kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paski. Czosnek i koperek drobno siekamy. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy. Składniki zalewy dokładnie mieszamy, zalewamy nimi warzywa i całość odstawiamy na pół godziny. Sałatkę przekładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy po 20 minut. Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz