Jedno z moich ulubionych ciast na pierogi. Ciasto bardzo elastyczne, fajnie i miękko się wałkuję. Pierogi zlepiają się idealnie i co najważniejsze nie pękają podczas gotowania. Ciasto idealne na pierogi o każdej parze roku nie tylko na te świąteczne.
Idealne ciasto na pierogi
Składniki na idealne ciasto na pierogi:
- 65 dag mąki pszennej typ 500
- 2 jajka wielkość L
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie Idealnego ciasta na pierogi.
Do mąki dodajemy wodę, jajka, olej i sól. Ugniatamy ciasto. U mnie zrobił to robot. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko klejące. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut przykrywając ściereczką, aby odpoczęło. Po tym czasie zabieramy się za wałkowanie i robienie ulubionych pierogów. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz