Idealne ciasto na pierogi




Jedno z moich ulubionych ciast na pierogi. Ciasto bardzo elastyczne, fajnie i miękko się wałkuję. Pierogi zlepiają się idealnie i co najważniejsze nie pękają podczas gotowania. Ciasto idealne na pierogi o każdej parze roku nie tylko na te świąteczne.



Idealne ciasto na pierogi

Składniki na idealne ciasto na pierogi:
  • 65 dag mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka wielkość L
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli


Przygotowanie Idealnego ciasta na pierogi.

Do mąki dodajemy wodę, jajka, olej i sól. Ugniatamy ciasto. U mnie zrobił to robot. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko klejące. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut przykrywając ściereczką, aby odpoczęło. Po tym czasie zabieramy się za wałkowanie i robienie ulubionych pierogów. Smacznego !!!






Komentarze