Niezastąpiona jako dodatek do pierogowych farszów wszelkiego rodzaju lub jako
omasta do już ugotowanych pierogów np: ruskich, z kapustą czy mięsem.
Karmelizowana cebulka
Składniki na karmelizowaną cebulkę:
- około 1/2 kg cebuli (u mnie z podwójnej porcji)
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie Karmelizowanej cebulki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę (najlepiej za pomocą robota). Na rozgrzany olej dajemy cebulę i posypujemy ją cukrem. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła.Można dodać więcej oleju jakby wydawało wam się że jest go za mało, cebula musi trochę w im pływać jak na zdjęciu. Cebulę smażymy aż się ładnie zbrązowi. Wystudzoną cebulkę dodajemy do pierogowych farszów lub jako omastę do nich. Smacznego !!!
Bez niej pierogi nie smakują tak jak powinny smakować ;) Najlepsza!
OdpowiedzUsuńJestem takiego samego zdania ;-)
UsuńAleż to wygląda! To chyba ten cukier tak podkręca kolorek!
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę ;-0
OdpowiedzUsuńniestety kocham taką cebulkę
OdpowiedzUsuńJak większość z nas ;-)
OdpowiedzUsuń