Karmelizowana cebulka

 Niezastąpiona jako dodatek do pierogowych farszów wszelkiego rodzaju lub jako omasta do już ugotowanych pierogów np: ruskich, z kapustą czy mięsem.


Karmelizowana cebulka

Składniki na karmelizowaną cebulkę:

  • około 1/2 kg cebuli (u mnie z podwójnej porcji)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru

 Przygotowanie Karmelizowanej cebulki. 

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę (najlepiej za pomocą robota). Na rozgrzany olej dajemy cebulę i posypujemy ją cukrem. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła.Można dodać więcej oleju jakby wydawało wam się że jest go za mało, cebula musi trochę w im pływać jak na zdjęciu. Cebulę smażymy aż się ładnie zbrązowi. Wystudzoną cebulkę dodajemy do pierogowych farszów lub jako omastę do nich. Smacznego !!!

 


Komentarze

Prześlij komentarz