Pierogi z kapustą i grzbami II



Tym razem zrobiłam pierogi z mrożonymi leśnymi grzybami, zamiast suszonych czy pieczarek. Są  o wiele lepsze w smaku niż te z suszonych grzybów. Pierogi te nadają się również do podania z barszczem. Pierogi oczywiście mrożę, będą jak znalazł na wigilię.



Pierogi z kapustą i grzybami II

Składniki na pierogi z kapustą i grzybami II:

Farsz:
  • Woreczek mrożonych leśnych grzybów

  • 1 mały por

  • 2 garście kiszonej kapusty

  • sól

  • pieprz

  • masło do polania pierogów

  • Ciasto na pierogi z przepisu który znajdziecie tutaj



Przygotowanie pierogów z kapustą i grzybami.

Grzyby gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy. Pora kroimy w paski i podsmażamy na oliwie. Do pora dodajemy ugotowane grzyby. Mieszamy i dodajemy poszatkowana kapustę. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie i wyparuje nadmiar wody. Przestudzone grzyby z kapustą wrzucamy do robota i siekamy na impulsywnych obrotach. Tak przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprze. Ciasto na pierogi wałkujemy na cienkie placki, wykrawamy szklanką koła, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 2-3 minuty od zagotowania. Odcedzamy i polewamy roztopionym masłem. Smacznego !!!















Komentarze