To druga wersja pierogów ze śliwkami. Pierwszą znajdziecie klikając tutaj. Te są równie pyszne i troszkę mniej kaloryczne. Ale kto by tam w święta liczył kalorie, święta są po to żeby grzeszyć do woli i zajadać się pysznościami naszego stołu, a na dietę przejdziemy od Nowego Roku.
Pierogi ze śliwkami II
Składniki na pierogi ze śliwkami:
- 1 Porcja ciasta na pierogi, przepis znajdziecie klikając tutaj
- 1 opakowanie bezpestkowych suszonych śliwek kalifornijskich
- 2-3 łyżki masła
- olej do gotowania pierogów
- sól
- cukier do posypania pierogów
Przygotowanie pierogów ze śliwkami.
Ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm ja zawsze to robię na oko bo lubię jak ciasto na pierogi jest trochę grubsze. W cieście wykrawamy koła, można użyć szklanki, ja zawsze używam foremek. Resztę za mnie zrobiła Julcia. Ja zawsze pierogi lepię w rękach, ale ona woli używać do tego specjalnej maszynki do pierogów. Tak więc śliwkę umieszczamy na wyciętym kole i zlepiamy, albo ręcznie, albo tak jak Julcia za pomocą maszynki. Gotowe pierogi odstawiamy na ściereczkę. Pierogi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jakieś 5 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pierogi odcedzamy. Oblewamy je roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz