Uszka z grzybami





Wiem, wiem uszka na wigilię powinny by z suszonych grzybów, ale ja chciałam żeby je moja Córcia choć trochę spróbowała dlatego w tym roku u mnie uszka są z pieczarkami.



Uszka z grzybami.

Składniki na uszka z grzybami:
  • 30 dag pieczarek

  • 1 mała czerwona cebula

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz

  • porcja ciasta (przepis na ciasto znajdziecie tutaj)

 Przygotowanie uszek z grzybami.

Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy lekko cebulę. Do cebuli dodajemy starte pieczarki. I smaży do momentu całkowitego wyparowania wody. Usmażone pieczarki odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone grzyby przepuszczamy przez maszynkę i odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście literatką wykrawamy koła, na które małą łyżeczką nakładamy farsz. Pierogi sklejamy na brzegach. I zawijamy je łącząc dwa końce pieroga tak aby powstało nam uszko. Posklejane uszka odkładamy na wysypany mąką blat. Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez jakieś 3 minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnie. Ugotowane uszka wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Przed podaniem uszka zalewamy czerwonym barszczem. Smacznego !!!






















Komentarze