Niezapomniane ciasto mojego dzieciństwa.
Szarlotka - kruche ciasto jak za dawnych lat
Składniki na Szarlotkę - kruche ciasto jak za dawnych lat:
- 1 kostka masła
- 3 szklanki mąki krupczatki (ważne)
- 3/4 szklanki cukru oraz 4 łyżki cukru do jabłek
- 3 żółtka
- 5 łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- 2 paczki cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie Szarlotki - kruche ciasto jak za dawnych lat.
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 1 paczkę cukru waniliowego oraz starte na grubych oczkach masło, żółtka i śmietanę. Ugniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy podsypując delikatnie mąką na dwa placki wielkości dużej brytfanny.
Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy ze zbędnej ilości soku i mieszamy z cynamonem, paczką cukru waniliowego oraz 4 łyżkami cukru.
Dużą brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy jeden rozwałkowany placek, a na niego wykładamy jabłka z cynamonem. Smarujemy równo po całej powierzchni tartymi jabłkami, wszystko przykrywamy drugim rozwałkowanym plackiem, a po wierzchu robimy widelcem otwory. Pieczemy w piekarniku o temp. 180'C przez około 45-60 minut , tak aby ciasto było brązowo-złote z wierzchu. Smacznego !!!
Pięknie się upiekła 💗💗💗
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
UsuńSkorzystam Kasia, super dzięki 🤩
OdpowiedzUsuńSuper, jest pycha ;-)
UsuńWygląda identycznie jak Mamina! Ten smak jest niezapomniany... Ale w dzieciństwie Mama piekła na margarynie, bo masła albo nie było, albo było takie żółte, solone z darów :-D Ja mam stary przepis mamy i gdy piekę podobną szarlotkę (tam jest ciasto półkruche, bo mniej tłuszczu i chyba więcej śmietany) to daję pół na pół masło i margarynę, bo inaczej nie wychodzi ten smak, który zapamiętałam. Buziaki!
OdpowiedzUsuń