Szarlotka - kruche ciasto jak za dawnych lat

 


Niezapomniane ciasto mojego dzieciństwa. 

 

Szarlotka - kruche ciasto jak za dawnych lat

Składniki na Szarlotkę - kruche ciasto jak za dawnych lat:

  • 1 kostka masła

  • 3 szklanki mąki krupczatki (ważne)
  • 3/4 szklanki cukru oraz 4 łyżki cukru do jabłek
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego

  • 2 paczki cukru waniliowego

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • około 2 kg jabłek

  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie Szarlotki - kruche ciasto jak za dawnych lat.

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 1 paczkę cukru waniliowego oraz starte  na grubych oczkach masło, żółtka i śmietanę. Ugniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy podsypując delikatnie mąką na dwa placki wielkości dużej brytfanny.  

Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy ze zbędnej ilości soku i mieszamy z cynamonem, paczką cukru waniliowego oraz 4 łyżkami cukru.

Dużą brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy jeden rozwałkowany placek, a na niego wykładamy jabłka z cynamonem. Smarujemy równo po całej powierzchni tartymi jabłkami, wszystko przykrywamy drugim rozwałkowanym plackiem, a po wierzchu robimy widelcem otwory. Pieczemy w piekarniku o temp. 180'C przez około 45-60 minut , tak aby ciasto było brązowo-złote z wierzchu. Smacznego !!!

 
















 

Komentarze

  1. Pięknie się upiekła 💗💗💗

    OdpowiedzUsuń
  2. Skorzystam Kasia, super dzięki 🤩

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda identycznie jak Mamina! Ten smak jest niezapomniany... Ale w dzieciństwie Mama piekła na margarynie, bo masła albo nie było, albo było takie żółte, solone z darów :-D Ja mam stary przepis mamy i gdy piekę podobną szarlotkę (tam jest ciasto półkruche, bo mniej tłuszczu i chyba więcej śmietany) to daję pół na pół masło i margarynę, bo inaczej nie wychodzi ten smak, który zapamiętałam. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz