Obiad dosłownie w 30 minut. Idealny jak nam brakuje czasu, praktycznie sam się robi.
Plastry schabu duszone w sosie z pieczarkami i boczkiem.
Składniki na Plastry schabu duszone w sosie z pieczarkami i boczkiem:
- 5 plastrów schabu
- 1 cebula
- około 150 g boczku
- 200-250 g pieczarek
- 100 g sera feta
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie Plastrów schabu duszonych w sosie z pieczarkami i boczkiem.
Na patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy na złoty kolor z obu stron plastry schabu obsypane solą i pieprzem. Po usmażeni odstawiamy schab na talerz, a na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy boczek się zrumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy, aż się zeszkli i dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu i dodajemy śmietanę z serem feta. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na wierzchu układamy plastry schabu. Przykrywamy i dusimy przez około 25 minut. Podajemy z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem z ulubioną sałatką. Smacznego !!!
Spróbuję bo moje klimaty 😃😃😃 wygląda pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, smakuje wybornie ;-)
Usuń