Plastry schabu duszone w sosie z pieczarkami i boczkiem

 


Obiad dosłownie w 30 minut.  Idealny jak nam brakuje czasu, praktycznie sam się robi.

 

Plastry schabu duszone w sosie z pieczarkami i boczkiem.

Składniki na Plastry schabu duszone w sosie z pieczarkami i boczkiem:

  • 5 plastrów schabu
  • 1 cebula
  • około 150 g boczku
  • 200-250 g pieczarek
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie Plastrów schabu duszonych w sosie z pieczarkami i boczkiem.

Na patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy na złoty kolor z obu stron plastry schabu obsypane solą i pieprzem. Po usmażeni odstawiamy schab na talerz, a na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy boczek się zrumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy, aż się zeszkli i dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu i dodajemy śmietanę z serem feta. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na wierzchu układamy plastry schabu. Przykrywamy i dusimy przez około 25 minut. Podajemy z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem z ulubioną sałatką. Smacznego !!!

 







 

 

Komentarze

Prześlij komentarz