Bezglutenowe ciasto na pierogi

 


Moje ulubione ciasto na pierogi bezglutenowe, jak do tej pory nie znam lepszego. Ciasto z tego przepisu jest  elastyczne, pierogi nie rozwalają się, a co najważniejsze smakują wybornie.

Bezglutenowe ciasto na pierogi

Składniki na bezglutenowe ciasto na pierogi:

  • 300g skrobi ziemniaczanej
  • 150g mąki ryżowej
  • 100g mielonego lnu
  • 3 łyżki oleju
  • 450 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli 

Przygotowanie Bezglutenowego ciasta na pierogi.

Do miski wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Ja wyrabiam robotem na średnich obrotach jakieś 7-8 minut. Ciasto powinno być klejące i jednocześnie elastyczne. Tak wyrobione ciasto przekładamy do worka foliowego i po kawałku wałkujemy podsypując skrobią ziemniaczana.  Ciasto wałkujemy na cienki placek. Z ciasta wykrawamy koła, które napełniamy lubionym farszem. Sklejamy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie po za gotowaniu przez około 3-4 minuty na średnim ogniu. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy zaraz po ugotowaniu. Smacznego !!!


 








Komentarze

  1. No wygląda świetnie! Zaraz przekieruję przepis do Martika, bo chociaż stan jej jelit znacznie się poprawił, to jednak jeszcze gotuje bezglutenowo (zwłaszcza, gdy mąż wyjeżdża :-D). Buziaki kochana, wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz