Uwielbiam groszek cukrowy jeść prosto z krzaczka na surowo, jest wtedy dla mnie najlepszy, delikatny, chrupiący i słodki. W tym roku jednak zielony groszek wyjątkowo dorodnie obrodził, postanowiłam więc większość zamrozić.
Groszek cukrowy - jak zamrażać.
Składniki na groszek cukrowy - jak zamrażać:
- dużo strąków zielonego groszku cukrowego
- duży garnek wrzącej wody
- duży garnek lodowatej wody
- litrowe woreczki do mrożenia
Przygotowanie groszku cukrowego - jak zamrażać.
Groszek łuskamy ze strąków. Strąki wyrzucamy, a ziarenka groszku zalewamy na dwie minuty wrzącą wodą. Po dwóch minutach odcedzamy groszek i wrzucamy go na trzy minuty do lodowatej wody. Po trzech minutach odcedzamy groszek i odstawiamy do odcieknięcia. Groszek po odcieknięciu wkładałam do lirowych grubych woreczków, szczelnie zawiązujemy i od razu mrozimy. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz