Groszek cukrowy - jak zamrażać




Uwielbiam groszek cukrowy jeść prosto z krzaczka na surowo, jest wtedy dla mnie najlepszy, delikatny, chrupiący i słodki. W tym roku jednak zielony groszek wyjątkowo dorodnie obrodził, postanowiłam więc większość zamrozić.



Groszek cukrowy - jak zamrażać.

Składniki na groszek cukrowy - jak zamrażać:
  • dużo strąków zielonego groszku cukrowego

  • duży garnek wrzącej wody

  • duży garnek lodowatej wody

  • litrowe woreczki do mrożenia



Przygotowanie groszku cukrowego - jak zamrażać.

Groszek łuskamy ze strąków. Strąki wyrzucamy, a ziarenka groszku zalewamy na dwie minuty wrzącą wodą. Po dwóch minutach odcedzamy groszek i wrzucamy go na trzy minuty do lodowatej wody. Po trzech minutach odcedzamy groszek i odstawiamy do odcieknięcia. Groszek po odcieknięciu wkładałam do lirowych grubych woreczków, szczelnie zawiązujemy i od razu mrozimy. Smacznego !!!















Komentarze