Kopytka ze szpinakiem

 


Obecnie moje ulubione kopytka. Pyszne, a do tego delikatne, idealne  jako dodatek do gulaszu, czy sosu grzybowego.

 Kopytka ze szpinakiem

Składniki na Kopytka ze szpinakiem:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g mrożonego rozdrobionego szpinaku

Przygotowanie Kopytek ze szpinakiem.

Szpinak wrzucamy do małego garnka i odparowujemy z niego wodę, mieszając aby się nie przypalił. Kiedy odparuje z niego woda i stanie się gęsty, wówczas odstawiamy go wystudzenia. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, wrzucamy do miski i dodajemy resztę składników, włącznie ze szpinakiem. Wyrabiamy ciasto na kopytka. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki. Ciasto po wyrobieniu powinno być zwarte, lekko klejące, dające się z łatwością formować.  Ciasto dzielimy na kawałki i z każdego kawałka rolujemy wałek, który kroimy  na rąby obficie posypując mąką. Kopytka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, przez 1-2 minut po wypłynięciu. Ugotowane, odcedzamy i przelewamy obicie wodą. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego !!!








Komentarze

  1. O tak, robiłam takie! rzeczywiście są pyszne! I jeszcze można dodać ząbek czosnku, jeśli ktoś lubi :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz