Obecnie moje ulubione kopytka. Pyszne, a do tego delikatne, idealne jako dodatek do gulaszu, czy sosu grzybowego.
Kopytka ze szpinakiem
Składniki na Kopytka ze szpinakiem:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 250 g mrożonego rozdrobionego szpinaku
Przygotowanie Kopytek ze szpinakiem.
Szpinak wrzucamy do małego garnka i odparowujemy z niego wodę, mieszając aby się nie przypalił. Kiedy odparuje z niego woda i stanie się gęsty, wówczas odstawiamy go wystudzenia. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, wrzucamy do miski i dodajemy resztę składników, włącznie ze szpinakiem. Wyrabiamy ciasto na kopytka. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki. Ciasto po wyrobieniu powinno być zwarte, lekko klejące, dające się z łatwością formować. Ciasto dzielimy na kawałki i z każdego kawałka rolujemy wałek, który kroimy na rąby obficie posypując mąką. Kopytka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, przez 1-2 minut po wypłynięciu. Ugotowane, odcedzamy i przelewamy obicie wodą. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego !!!
O tak, robiłam takie! rzeczywiście są pyszne! I jeszcze można dodać ząbek czosnku, jeśli ktoś lubi :-)
OdpowiedzUsuńMoja córka uwielbia, muszę też kiedyś dodać czosnek;-)
Usuń