Najlepszy jaki do tej pory jadłam chleb bezglutenowy. Miękki, lekko wilgotny, puszysty, z chrupiącą skórą. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Chleb bezglutenowy z płatkami owsianymi
Składniki na chleb bezglutenowy z płatkami owsianymi:
- 150g mąki kukurydzianej
- 150g mąki ziemniaczanej
- 150g mąki ryżowej
- 100g mielonego lnu (inaczej siemienia lnianego)
- 2 garście płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżeczki soli
- 3 dag drożdży
- 800 ml wody
- 1,5 łyżki octu
Przygotowanie Chleba bezglutenowego z płatkami owsianymi.
Wszystkie mąki, mielony len, i sól wsypujemy do miski. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Do wody dodajemy drożdże i ocet. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną wodę wlewamy do sypkiej mieszanki Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Dwie podłużne foremki (keksówki) dokładnie smarujemy olejem . Do tak przygotowanych foremek po równo wkładamy ciasto na chleb. Foremki przykrywamy folią spożywczą na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 250'C góra i dół. Do nagrzanego piekarnika wkładamy foremki, a następnie zmniejszamy temperaturę do 205'C i pieczemy chleb przez 50 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek na kratkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej smakuje oczywiście jeszcze lekko ciepły z masłem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz