Chleb bezglutenowy z płatkami owsianymi

 


 Najlepszy jaki do tej pory jadłam chleb bezglutenowy. Miękki, lekko wilgotny, puszysty, z chrupiącą skórą. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Chleb bezglutenowy z płatkami owsianymi

Składniki na chleb bezglutenowy z płatkami owsianymi:

  • 150g mąki kukurydzianej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 150g mąki ryżowej
  • 100g mielonego lnu (inaczej siemienia lnianego)
  • 2 garście płatków owsianych bezglutenowych 
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 dag drożdży
  • 800 ml wody
  • 1,5 łyżki octu

Przygotowanie Chleba bezglutenowego z płatkami owsianymi.

Wszystkie mąki, mielony len, i sól wsypujemy do miski. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Do wody dodajemy drożdże i ocet. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną wodę wlewamy do sypkiej mieszanki Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Dwie podłużne foremki (keksówki) dokładnie smarujemy olejem . Do tak przygotowanych foremek po równo wkładamy ciasto na chleb. Foremki przykrywamy folią spożywczą na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 250'C góra i dół. Do nagrzanego piekarnika wkładamy foremki, a następnie zmniejszamy temperaturę do 205'C i pieczemy chleb przez 50 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek na kratkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej smakuje oczywiście jeszcze lekko ciepły z masłem. Smacznego !!!



 
 


 

 

 

 

Komentarze