Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów z fetą

Najlepszy jak do tej pory sos do spaghetti  z pomidorów, jaki robiłam. Pyszny, lekko kwaskowaty, z wyraźnym smakiem pomidorów, kremowy, z delikatną nutą bazylii i czosnku. Niebo w gębie.

Sos do spaghetti ze  świeżych pomidorów z fetą

Składniki na Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów z fetą: 

  • 5-6 pomidorów malinowych
  • 1 opakowanie sera feta około 10-15 dag
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie Sosu do spaghetti ze  świeżych pomidorów z fetą.

Pomidory sparzamy wrzątkiem. obieramy ze skórki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Tak przygotowane kroimy w grubą kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy  pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem cukru na złoty kolor, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażamy około 5 sekund i dodajemy pomidory oraz pokruszony ser feta. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut a następnie dodajemy pokrojoną bazylię. Mieszamy i gotujemy kolejne 5-8 minut tak aby pomidory lekko zmiękły, a sos nam się delikatnie zredukował. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti , a wierzch posypujemy serem. Smacznego !!!









Komentarze

  1. takie obiady mogłabym jeśc i jeść

    OdpowiedzUsuń
  2. Boże, już się nie mogę doczekać moich pomidorów! Dopiero wczoraj przeniosłam je do szklarni (bo jest nieogrzewana, a w poniedziałek było zaledwie 3 stopnie), więc chyba dopiero za półtora miesiąca coś się wykluje :-( Ale będą (chyba?) w końcu, więc wypróbujemy sos z serem feta. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te kupne, ale w ogródku też u mnie już rosną, sos rewelacyjny poleca ci wypróbować

      Usuń
  3. Pomidory i feta to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świeże pomidory dają zupełnie inną jakość sosu. Zaskakująco dobrą, fakt! Krystyna

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz