Najlepszy jak do tej pory sos do spaghetti z pomidorów, jaki robiłam. Pyszny, lekko kwaskowaty, z wyraźnym smakiem pomidorów, kremowy, z delikatną nutą bazylii i czosnku. Niebo w gębie.
Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów z fetą
Składniki na Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów z fetą:
- 5-6 pomidorów malinowych
- 1 opakowanie sera feta około 10-15 dag
- pęczek świeżej bazylii
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie Sosu do spaghetti ze świeżych pomidorów z fetą.
Pomidory sparzamy wrzątkiem. obieramy ze skórki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Tak przygotowane kroimy w grubą kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem cukru na złoty kolor, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażamy około 5 sekund i dodajemy pomidory oraz pokruszony ser feta. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut a następnie dodajemy pokrojoną bazylię. Mieszamy i gotujemy kolejne 5-8 minut tak aby pomidory lekko zmiękły, a sos nam się delikatnie zredukował. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti , a wierzch posypujemy serem. Smacznego !!!
takie obiady mogłabym jeśc i jeść
OdpowiedzUsuńPolecam, pychota ;-)
UsuńBoże, już się nie mogę doczekać moich pomidorów! Dopiero wczoraj przeniosłam je do szklarni (bo jest nieogrzewana, a w poniedziałek było zaledwie 3 stopnie), więc chyba dopiero za półtora miesiąca coś się wykluje :-( Ale będą (chyba?) w końcu, więc wypróbujemy sos z serem feta. Buziaki!
OdpowiedzUsuńTe kupne, ale w ogródku też u mnie już rosną, sos rewelacyjny poleca ci wypróbować
UsuńPomidory i feta to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam -)
UsuńŚwieże pomidory dają zupełnie inną jakość sosu. Zaskakująco dobrą, fakt! Krystyna
OdpowiedzUsuńFajny wpis
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny sosik.
OdpowiedzUsuń