Sałatka ze szparagami

 


Sałatka na imprezę, na kolacje, na obiad, idealna na każda okazję i o każdej porze roku i dnia.

Sałatka ze szparagami.

Składniki na Sałatkę ze szparagami:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 opakowania roszpunki
  • 1 awokado
  • 1 opakowanie sera dojrzewającego z niebieską pleśnią
  • 2-3 łyżki borówek 
  • kilkanaście winogron czerwonych
  • 2 łyżki  włoskich orzechów

Sos:

  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka musztardy jaką lubicie
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Przygotowanie Sałatki ze szparagami.

Szparagi gotujemy najlepiej w wąskim, wysokim naczyniu związane z łyżeczka soli i cukru około 5-10 minut. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia. Roszpunkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na płaskim talerzu. Na sałatę układamy ugotowane i pokrojone w kawałki szparagi oraz pokrojone w kostkę awokado. Następnie dodajemy pokrojony na kawałki ser oraz pokrojone na połówki winogrona. Na końcu do sałatki dodajemy borówki i orzechy włoskie. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy sosem (składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć najlepiej w słoiczku porządnie ni potrząsając). Smacznego !!!








Komentarze

  1. Ale to wykwintne danko! W czasie jedzenia podniebienie jest dopieszczone na maksa :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatka wygląda bardzo pysznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz