Sałatka na imprezę, na kolacje, na obiad, idealna na każda okazję i o każdej porze roku i dnia.
Sałatka ze szparagami.
Składniki na Sałatkę ze szparagami:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1/2 opakowania roszpunki
- 1 awokado
- 1 opakowanie sera dojrzewającego z niebieską pleśnią
- 2-3 łyżki borówek
- kilkanaście winogron czerwonych
- 2 łyżki włoskich orzechów
Sos:
- 1/4 szklanki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka musztardy jaką lubicie
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie Sałatki ze szparagami.
Szparagi gotujemy najlepiej w wąskim, wysokim naczyniu związane z łyżeczka soli i cukru około 5-10 minut. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia. Roszpunkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na płaskim talerzu. Na sałatę układamy ugotowane i pokrojone w kawałki szparagi oraz pokrojone w kostkę awokado. Następnie dodajemy pokrojony na kawałki ser oraz pokrojone na połówki winogrona. Na końcu do sałatki dodajemy borówki i orzechy włoskie. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy sosem (składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć najlepiej w słoiczku porządnie ni potrząsając). Smacznego !!!
Ale to wykwintne danko! W czasie jedzenia podniebienie jest dopieszczone na maksa :-D
OdpowiedzUsuńDziękuję, właśnie tak eksplozja smaków -)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję ;-D
Usuńsałatka wygląda bardzo pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
Usuń