piątek, 22 listopada 2019

Zapiekanka gołąbkowa



Smak gołąbków w dużo prostszej wersji. Taka zapiekanka idealna dla zabieganych. Prosta, szybka a w smaku dorównuje naszym tradycyjnym gołąbkom.


Zapiekanka gołąbkowa

Składniki na Zapiekankę gołąbkową:
  • około 25-30 dag mięsa z rosołu (może być mięso mielone)
  • 1 woreczek ugotowanej al dente kaszy gryczanej
  • 2 woreczki ugotowanego al dente ryżu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1/2 główki małej kapusty
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie Zapiekanki gołąbkowej.

Mięso rozdrabniamy (możemy zmielić w maszynce) i dodajemy do niego ugotowaną kaszę, ryż, startą na tarce o dużych oczkach kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, kaszę mannę, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Przykrywamy. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 60 minut. Podajemy po upieczeniu z ulubionym sosem. Smacznego !!!


 







24 komentarze:

  1. Kocham gołąbki, więc ten pomysł jest dla mnie. Pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja,super wariacja gołąbkowa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie smakowicie się prezentuje :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę taką zrobić bo i ja bardzo lubię gołąbki

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam to. Ale moja nie wyglądała tak apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja matka robiła takie danie - nie do końca, ale podobne. zawsze to uwielbiałem i jestem pewien, że też kochałbym twoje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Boże to jest idealne, gdy dzeciory biegają wokół a ty masz 1000 rzeczy do zrobienia...

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu narobiłaś mi ochoty na taką zapiekankę.

    OdpowiedzUsuń