Delikatne, puszyste ciasto biszkoptowe, w którym zanurzone są soczyste owoce. Fenomen tego ciasta polega na tym, że mogą to być każde owoce świeże lub mrożone. U mnie tym razem padło na mrożone czereśnie.
Owoce zalewane biszkoptowym ciastem
Składniki na Owoce zalewane biszkoptowym ciastem:
- około 50 dag wydrylowanych czereśni (u mnie mrożone)
- 1 szklanka pszennej mąki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie Owoców zalewanych biszkoptowym ciastem.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto odkładamy na 5 minut, aby odpoczęło. Średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy czereśnie, które zalewamy ciastem biszkoptowym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160'C przez około 40-50 minut. Ciasto przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy można wyjąć ciasto, jeżeli nie dopiekamy jeszcze chwilkę. Ciasto po upieczeniu studzimy we foremce, letnie wykładamy do góry dnem i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Czyli odwrócone ciasto biszkoptowe. Brzmi super!
OdpowiedzUsuńChyba tak, dzięki ;-D
UsuńW rzeczy samej ;-D
OdpowiedzUsuńRewelacja, najlepsze ciacho na lato☺
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
UsuńPyszne i proste ciasto!
OdpowiedzUsuńDzięki ;-d
UsuńJaki wysoki! moja Teściowa piekła taki z jabłkami, jest super, bo owoce są na dnie, robią się miękkie, a ciasto swobodnie wyrasta.
OdpowiedzUsuńJa akurat miałam czereśnie ale z jabłkami też pycha ;-D
UsuńTakie ciasto to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńI jest, dzięki ;-D
UsuńNa niedzielę już wiem co będę piekła. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
UsuńNa niedzielę już wiem co będę piekła. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
Usuńfajne, szybkie ciasto do herbaty
OdpowiedzUsuńTakie najlepsze ;-D
UsuńTakie ciacha są najsmaczniejsze :-)
OdpowiedzUsuń