W sezonie letnim w prawie każdym polskim domu robione jest leczo z cukinii, a ja wam tym razem proponuję podmienić cukinię na młodą kapustę, a na pewno nie pożałujecie. Podobną wersję tej potrawy próbowałam jak byłam w Bieszczadach, a kiedy wróciłam postanowiłam odtworzyć ją w domu oczywiście troszkę ją wzbogacając o zielonego ogórka, marchew i natkę pietruszki. W smaku rewelacyjne, bardzo proste i robi się je w mig.
Leczo z młodej kapusty
Składniki na Leczo z młodej kapusty:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 4-5 lasek kiełbasy śląskiej
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 średnie marchewki
- 2-3 ogórki gruntowe
- 4-5 pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- 3-4 łyżki oleju
- pieprz i sól
Przygotowanie Lecza z młodej kapusty.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę (można ją posypać szczyptą cukru, aby się nie przypaliła). Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Mieszamy i podsmażamy. Następnie do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, startą na tarce o grubych oczkach marchew oraz pokrojonego w kostkę ogórka. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Kolejno dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, podlewamy szklanką wody w razie konieczności i gotujemy 5-8 minut. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jakieś 5-8 minut. Podajemy na gorąco z chlebem lub z ziemniakami i kotletem schabowym. Smacznego !!!
Pycha,dawno nie robiłam ☺
OdpowiedzUsuńPolecam ;-D
Usuńuwielbiam leczo letnią pora:)
OdpowiedzUsuńW lecie najlepsze ;-D
Usuńsuper pomysł! Do wypróbowania
OdpowiedzUsuńDzięki, polecam ;-D
UsuńUwielbiam dania na bazie młodej kapusty. Trzeba korzystać póki jest sezon!
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% ;-D
UsuńNie mam jeszcze swojej kapustki (i nie wiem, czy się złoży :-(), ale Twoja propozycja już mnie kusi. Najfajniejsze są te kolory! To samo lato na talerzu!
OdpowiedzUsuńU mnie niestety kupna, w moim ogródku wszystko w tym roku marne ;-D
UsuńPyszny zestaw,smacznie i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na takie danie :)
OdpowiedzUsuń