Francuskie tosty z szynką z piekarnika



U mnie takie tosty serwujemy na kolację. Troszkę mniej kaloryczna wersja takich tostów, które czasem smażymy na patelni. Bardzo chrupiące, a przy tym delikatne i pyszne.

Francuskie tosty z szynką z piekarnika

Składniki na Francuskie tosty z szynką z piekarnika:
  • 4 kromki chleba
  • 8 plasterków szynki ze schabu ( może być wasza ulubiona)
  • 2 jajka
  • pieprz i sól
  • masło
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku

Przygotowanie Francuskich tostów z szynką z piekarnika.

Kromki chleba smarujemy masłem, na dwie nakładamy szynkę i przykrywamy ją pozostałymi kromkami.  Jajka roztrzepujemy widelcem i doprawiamy solą i pieprzem. W tak przygotowanym jajku maczamy obydwie podwójne kanapki z każdej strony. Kanapki maczane w jajku układamy w naczyniu żaroodpornym  wysmarowanym masłem. Na wierzch kanapek wylewamy po równo resztę jajka i posypujemy je siekanym szczypiorkiem. Wszystko pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 25-30 minut. Podajemy na gorąco polane ketchupem. Smacznego !!!








Komentarze

Prześlij komentarz