Ciasto piankowe bez pieczenia



Warstwowe ciasto piankowe zrobione z herbatników połączonych z masą jogurtową idealnie sprawdza się na te upały. Ciasto nie wymaga dużego nakładu pracy, a przy tym jest pyszne i fajnie wygląda.


Ciasto piankowe bez pieczenia

Składniki na ciasto piankowe bez pieczenia:
  • 2 jogurty naturalne każdy po 400 ml
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 galaretki z pianką wiśniowe
  • około 50 herbatników
  • 1 szklanka cukru pudru 

Przygotowanie Ciasta piankowego bez pieczenia.

Galaretki cytrynową i pomarańczową rozpuszczamy każdą w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia pilnując aby całkowicie nie stężały. Jeden jogurt wlewamy do miski, dodajemy do niego 1/2 szklanki cukru pudru i tężejącą cytrynową galaretkę. Miksujemy. Na średniej blaszce (u mnie 3/4 dużej blaszki) wyłożonej folią aluminiową układamy warstwę herbatników, na które wylewamy masę cytrynową. Na masie układamy herbatniki. Pozostały jogurt miksujemy z resztą cukru i tężejącą pomarańczową galaretką. Na kolejną warstwę herbatników wylewamy masę pomarańczową, na której układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto odstawiamy do lodówki aby stężało.  Kiedy ciasto tężeje robimy galaretkę wiśniową czyli w 700 ml wrzącej wody rozpuszczamy obydwie wiśniowe galaretki z pianką, mieszamy przez minutę i odstawiamy do wystygnięcia, ale pilnujemy aby całkowicie nie stężała. Tężejącą galaretką zalewamy ciasto i odstawiamy na godzinkę lub dwie aby galaretka całkowicie stężała.  Smacznego !!! 












Komentarze

Prześlij komentarz