Ciasteczka kruche Pieczarki



Jedne z ulubionych ciasteczek mojej Julki. Proste i pyszne, nie za słodkie, takie w sam raz.


Ciasteczka kruche Pieczarki

Składniki na Ciasteczka kruche Pieczarki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao
  • mała butelka plastikowa

Przygotowanie Ciasteczek kruchych Pieczarki.

Masło miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko, żółtko, obydwie mąki, sodę i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Koniec butelki wkładamy w kakao, a następnie wciskamy w kulkę ciasta. Czynność powtarzamy do wyczerpania kulek z ciasta. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia w niewielkiej odległości.  Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego !!!








Komentarze

  1. Super pomysł ❤ wyglądają bardzo apetycznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Mozna się nieźle nabrać :-D Lubie takie pomysły, szczególnie dzieci się cieszą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też je lubimy :-)Dzieciaki mają frajdę przy takich ciachach :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. 2ygladaja super! Az szkoda jesc 😁

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz