Ziemniaczana rolada z pieczarkami



Prosta i szybka potrawa, a przy tym przepyszna i fajnie się prezentująca. Polecam szczególnie na obiad lub kolację.


Ziemniaczana rolada z pieczarkami

Składniki na Ziemniaczaną roladę z pieczarkami:
  •  60-70 dag ugotowanych osolonych ziemniaków (mogą być z obiadu)
  • 50 dag pieczarek
  •  1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie ziemniaczanej rolady z pieczarkami.

Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do całkowitego wyparowani wody. Usmażone odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do nich obydwie mąki i jedno jajko. Wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne, lekko klejące, takie jak na kopytka. Wyrobione ciasto wałkujemy na wielkość dużej blaszki podsypując mąką, aby się nie przykleiło do blatu. Na rozwałkowany placek nakładamy usmażone pieczarki, które rozprowadzamy po całości ciasta. Ciasto z grzybami zwijamy w roladę. Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ją roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180'C. Roladę pieczemy około 35-40 minut. Po upieczeniu powinna być ładnie przyrumieniona z wierzchu. Podajemy na gorąco z ulubioną sałatką. Roladę można polać sosem. Smacznego !!! 











 
 

Komentarze

Prześlij komentarz