Ryżowe kulki z serem mozzarella



Przepyszne, chrupiące kulki ryżowe z delikatnym, topionym serem w środku.  Potrawa idealna dla dzieci, aczkolwiek zachwyca również i dorosłych.

Ryżowe kulki z serem mozzarella
Składniki na  Ryżowe kulki z serem mozzarella:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1 opakowanie sra mozzarella w mini kulkach
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie Ryżowych kulek z serem mozzarella.
Ryż gotujemy tak, aby był klejący czyli; Ryż dokładnie płuczemy i zalewamy go szklanką wody. Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, potem palnik zmniejszamy na najniższy ogień i również gotujemy go 10 minut co jakiś czas mieszają. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ryżem z ognia i odstawiamy go na 10 minut aby doszedł. Tak przygotowany ryż doprawiamy solą i pieprzem. Łyżką nakładamy ryż na rękę , spłaszczamy i nadziewamy go serem mozzarella, formując zgrabną kuleczkę. Każdą kulkę maczamy w roztrzepanym jajku. Następnie obtaczamy je w mące. Smażymy w głębokim tłuszczu, rumieniąc z każdej strony na złoty kolor. Podajemy zaraz po usmażeniu z ulubioną surówką lub sosem. Smacznego !!!













Komentarze

Prześlij komentarz