Plasterki ziemniaków z patelni



Wspomnienie z dzieciństwa kiedy to takie plasterki ziemniaków piekliśmy na kuchni angielce razem z jajkiem sadzonym obsypanym solą. Do dziś pamiętam ten zapach i smak. Ponieważ nie mam dziś już takiej kuchni, postanowiłam więc zrobić taki plasterki na suchej patelni. W smaku wyszły prawie tak samo jak te pieczone na blasze. Polecam na przekąskę lub jako dodatek do obiadu.


Plasterki ziemniaków z patelni.

Składniki na plasterki z ziemniaków z patelni:
  • kilka ziemniaków
  • sól

Przygotowanie Plasterków z ziemniaków z patelni.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na plasterki grubości 3-4 mm. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Na patelni układamy plasterki ziemniaków, które posypujemy solą. Ziemniaki pieczemy z obydwu stron po kilka minut, tak aby nam się lekko miejscami przypaliły. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!







Komentarze

Prześlij komentarz