Wspomnienie z dzieciństwa kiedy to takie plasterki ziemniaków piekliśmy na kuchni angielce razem z jajkiem sadzonym obsypanym solą. Do dziś pamiętam ten zapach i smak. Ponieważ nie mam dziś już takiej kuchni, postanowiłam więc zrobić taki plasterki na suchej patelni. W smaku wyszły prawie tak samo jak te pieczone na blasze. Polecam na przekąskę lub jako dodatek do obiadu.
Plasterki ziemniaków z patelni.
Składniki na plasterki z ziemniaków z patelni:
- kilka ziemniaków
- sól
Przygotowanie Plasterków z ziemniaków z patelni.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na plasterki grubości 3-4 mm. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Na patelni układamy plasterki ziemniaków, które posypujemy solą. Ziemniaki pieczemy z obydwu stron po kilka minut, tak aby nam się lekko miejscami przypaliły. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!
pyszny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
UsuńSuper szybkie ziemniaczki. Też takie robię, ale nie rumienie aż tak bardzo.
OdpowiedzUsuńDzięki, ja właśnie lubię takie przypalone ;-D
UsuńTakie ziemniaczki byłyby hitem dla mojego męża.
OdpowiedzUsuńPolecam są pyszne ;-D
UsuńMój syn byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńWcale mu się ie dziwię ;-D
UsuńLubię w taki sposób odgrzewać ugotowane wcześniej ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńPyszne :-)
OdpowiedzUsuń