Kurczak pieczony na butelce z piwem



Chrupiąca, wypieczona skórka, przesiąknięta aromatami ziół i piwa, a pod nią soczyste , mięciutkie mięso. Przepis na kurczaka podrzucił mi mąż, takie pyszności gotuje się na delegacjach.



Kurczak pieczony na butelce z piwem

Składniki na Kurczaka pieczonego na butelce z piwem:
  • Cały kurczak waga około 1.60 kg
  • 1 butelka piwa 500 ml
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli


Przygotowanie Kurczaka pieczonego na butelce z piwem.

Kurczaka porządnie płuczemy i wrzucamy do niego paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Nacieramy go dokładnie z każdej strony przyprawami.  Butelkę oczyszczamy z naklejek. Oczyszczoną butelkę otwieramy i umieszczamy  na środku naczynia żaroodpornego lub blaszki.  Na butelkę nabijamy kurczaka, tak aby szyjka butelki lekko wystawała. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i pieczemy go przez około 1 godziny i 40 minut. Po godzinie pieczenia kurczaka polewamy co jakiś czas piwem, które wyciekło na naczynie żaroodporne (uważać aby się nie poparzyć). Po upieczeniu kurczak powinien być pięknie przyrumieniony. Podajmy na gorąco. Smacznego !!!









Komentarze

Prześlij komentarz