Zapiekanka mięsno - ziemniaczana zapiekana w boczku



Pyszna, prosta, szybka i efektowna zapiekanka z mięsa mielonego, w którym ukryte jest ziemniaczane puree, a całość zawinięta jest w chrupiące plastry boczku.


Zapiekanka mięsno -  ziemniaczana zapiekana w boczku

Składniki na Zapiekankę mięsno - ziemniaczaną zapiekaną w boczku:
  • puree zrobione z 3 dużych ziemniaków
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz
  • 220 g cienkich, długich plastrów boczku
  • 10 dag sera żółtego goudy
  • masło do wysmarowania naczynia

Przygotowanie Zapiekanki mięsno - ziemniaczanej zapiekanej w boczku.
  
Naczynie żaroodporne okrągłe smarujemy masłem, na środek naczynia dajemy odwrócona do góry dnem kokilkę, którą również smarujemy. Na tak przygotowanym naczyniu układamy plastry boczku, tak jak na zdjęciu. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę mannę, natkę pietruszki, sól i pieprz, Wszystko dokładnie mieszamy. 1/3 tak przygotowanego mięsa wykładamy na dno naczynia wyłożonego boczkiem. Na mięso nakładamy puree ziemniaczane. Do ziemniaków wciskamy kawałki sera. Na to nakładamy resztę mięsa. Całość przykrywamy wystającym boczkiem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 185'C przez 40 minut. Zapiekankę podajemy zaraz po upieczeniu z ulubioną sałatką. Smacznego !!!














Komentarze

Prześlij komentarz