Soczyste delikatne mięso z kurczaka przesiąknięte aromatem boczku, w który jest zawinięty ser mozzarellą. Całości potrawy dopełniają ziemniaczki zapiekane pod mięsem. Bardzo prosta i w miarę szybka potrawa, która w dodatku fajnie się prezentuje i pysznie smakuje.
Zapiekane piersi z kurczaka z boczkiem i mozzarellą
Składni na Zapiekane piersi z kurczaka z boczkiem i mozzarellą:
- 4 średnie piersi z kurczaka
- 4 cienkie i długie plasterki boczku
- 1 kulka sera mozzarella
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- bułka tarta (u mnie pokruszone czerstwe pieczywo)
- sól i pieprz
- olej
- 4 łyżki tartego żółtego sera
Przygotowanie Zapiekanych piersi z kurczaka z boczkiem i mozzarellą.
Ser mozzarella kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę sera lekko spłaszczamy i zawijamy w plaster boczku. Pierś z kurczak nacinamy na środku na tyle głęboko aby zmieścił się tam ser owinięty w boczek. Mięso maczamy w rozmąconym jajku przyprawionym solą i pieprzem, a następnie panierujemy w bułce tartej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Solimy, skrapiamy olejem i wykładamy na dno żaroodpornego naczynia. Na ziemniakach układamy panierowane piersi z kurczaka. W nacięcie każdej piersi wkładamy ser owinięty w boczek. Każdy kawałek mięsa przykrywamy łyżką tartego sera. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40-50 minut. Piersi po upieczeniu powinny być pięknie przyrumienione. Podajemy zaraz po upieczeniu z ulubiona sałatką. Smacznego !!!
To coś dla mnie i mojego męża :)
OdpowiedzUsuńDzięki, ja uwielbiam,
Usuń