Zapiekane piersi z kurczaka z boczkiem i mozzarellą



Soczyste delikatne mięso z kurczaka przesiąknięte aromatem boczku, w który jest zawinięty ser mozzarellą. Całości potrawy dopełniają ziemniaczki zapiekane pod mięsem. Bardzo prosta i w miarę szybka potrawa, która w dodatku fajnie się prezentuje i pysznie smakuje.



Zapiekane piersi z kurczaka z boczkiem i mozzarellą

Składni na Zapiekane piersi z kurczaka z boczkiem i mozzarellą:
  • 4 średnie piersi z kurczaka
  • 4 cienkie i długie plasterki boczku
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • bułka tarta (u mnie pokruszone czerstwe pieczywo)
  • sól i pieprz 
  • olej
  • 4 łyżki tartego żółtego sera 

Przygotowanie Zapiekanych piersi z kurczaka z boczkiem i mozzarellą.

Ser mozzarella kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę sera lekko spłaszczamy i zawijamy w plaster boczku. Pierś z kurczak nacinamy na środku na tyle głęboko aby zmieścił się tam ser owinięty w boczek.  Mięso maczamy w rozmąconym jajku przyprawionym solą i pieprzem, a następnie panierujemy w bułce tartej.   Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Solimy, skrapiamy olejem i wykładamy na dno żaroodpornego naczynia.  Na ziemniakach układamy panierowane piersi z kurczaka. W nacięcie każdej piersi wkładamy ser owinięty w boczek. Każdy kawałek mięsa przykrywamy łyżką tartego sera. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40-50 minut. Piersi po upieczeniu powinny być pięknie przyrumienione.  Podajemy zaraz po upieczeniu z ulubiona sałatką. Smacznego !!!











Komentarze

Prześlij komentarz