Pałki z kurczaka w białym sosie
Składniki na Pałki z kurczaka w białym sosie:
- 6 pałek z kurczaka
- 1/3 kostki masła
- 1 litr bulionu
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 kopiaste łyżki śmietany 18%
Przygotowanie Pałek z kurczaka w białym sosie.
Mięso dokładnie płuczemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowane mięso obtaczamy w dwóch łyżkach mąki. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie smażymy na nim pałki z kurczaka z każdej strony lekko je rumieniąc. Tak podsmażone mięso przekładamy z boku patelni, a do masła dodajemy pozostałą mąkę, mieszając do momentu powstania piany. Po chwili wszystko podlewamy bulionem, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki (gdyby sos powstał zbyt gęsty można podlać go niewielką ilością wody). W tak powstałym sosie dusimy kurczaka do miękkości na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie już miękkie do sosu dodajemy śmietanę. Mieszamy i podajemy najlepiej z ziemniakami i surówką. Smacznego !!!
bardzo lubię tak zrobione
OdpowiedzUsuńja również ;-D
Usuń