U mnie w domu kluski leniwe jadamy pod każdą postacią i w różnej wersji. Tym razem zrobiłam leniwe z dodatkiem białego sera. Wyszły jak zawsze pyszne, delikatne, jędrne.
Leniwe z twarogiem
Składniki na Leniwe z twarogiem:
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 25 dag białego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka maki pszennej + mąka do podsypywania
- 1 łyżeczka soli
- topione masło do polania klusek
Przygotowanie Leniwych z twarogiem.
Ziemniaki i ser przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy do nich jajko, obydwie mąki i sól. Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko klejące. Tak przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rolujemy z nich wałki (podsypując mąką), które tniemy na prostokąty o długości ok 3 cm. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez 2-3 minut po wypłynięciu. Odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Podajemy zaraz po przygotowaniu polane masłem. Ja tym razem podałam je z koktajlem z truskawek. Smacznego !!!
uwielbiam leniwe
OdpowiedzUsuńJa również ;-D
Usuń