Leniwe z twarogiem



U mnie w domu kluski leniwe jadamy pod każdą postacią i w różnej wersji. Tym razem zrobiłam leniwe z dodatkiem białego sera. Wyszły jak zawsze pyszne, delikatne, jędrne.

Leniwe z twarogiem

Składniki na Leniwe z twarogiem:
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag białego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka maki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1 łyżeczka soli
  • topione masło do polania klusek


Przygotowanie Leniwych z twarogiem.

Ziemniaki i ser przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy do nich jajko, obydwie mąki i sól. Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko klejące. Tak przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rolujemy z nich wałki (podsypując mąką), które tniemy na prostokąty o długości ok 3 cm. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez 2-3 minut po wypłynięciu. Odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Podajemy zaraz po przygotowaniu polane masłem. Ja tym razem podałam je z koktajlem z truskawek. Smacznego !!!







Komentarze

Prześlij komentarz