Kremowy Sernik Izabela na herbatnikach



Jeden z najlepszych serników jakie do tej pory jadłam. Bardzo puszysty, kremowy, delikatny, wilgotny. Z przepisu wychodzi bardzo duża blaszka sernika wypełniona aż po brzegi. Polecam zrobić na zbliżającą się majówkę bo jest bardzo prosty i szybki. Przepis pochodzi z bloga Obżarciuch.


Kremowy sernik Izabela na herbatnikach

Składniki na Kremowy sernik Izabela na herbatnikach:
  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
  • 8 jajek
  • 2 budynie waniliowe 
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • herbatniki na wyłożenie dużej blaszki około 150-170g

Przygotowanie Kremowego sernika Izabela na herbatnikach.

Żółtka oddzielone od białek ucieramy z cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodajemy partiami biały ser, proszek do pieczenia i budynie waniliowe. Następnie wlewamy strumieniem olej i mleko cały czas ucierając masę. Na końcu ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy do niej cukier. Miksujemy aż piana zrobi się gęsta i sztywna. Tak ubitą piane dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Bardzo dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej herbatniki. Na herbatniki wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.170'C i pieczemy go przez około 1 godziny i 20 minut. Po godzinie można sernik przykryć papierem do pieczenia, żeby się nie przypalał z wierzchu. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Smacznego !!!










Komentarze

Prześlij komentarz