Pyszny domowej roboty chleb doprawiany świeżym szczypiorkiem i czarnymi oliwkami.
Chleb z oliwkami i szczypiorkiem
Składniki na Chleb z oliwkami i szczypiorkiem:
- 50 dag mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
- pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 70 g czarnych oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 150 ml mleka
Przygotowanie Chleba z oliwkami i szczypiorkiem.
Do miski wrzucamy mąkę, sól, paprykę, drożdże, poszatkowany szczypiorek i pokrojone w drobną kostkę oliwki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy jajka. Całość mieszamy robotem z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta przez około 1-2 minut. Następnie dodajemy mleko i również wyrabiamy ciasto przez około 1-2 minut przy pomocy robota. Z wyrobionego ciasta formujemy bochenek chleba, który przekładamy na blaszkę (u mnie specjalna z dziurami) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu chleb nacinamy ostrym nożem. Tak przygotowany bochenek wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy go przez około 30-35 minut. Chleb po upieczeniu powinien nam się pięknie przyrumienić. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego !!!
Wspaniały chlebek. Muszę go koniecznie upiec. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam jest pycha.
Usuń