Chleb z oliwkami i szczypiorkiem



Pyszny domowej roboty chleb doprawiany świeżym szczypiorkiem i czarnymi oliwkami.

Chleb z oliwkami i szczypiorkiem

Składniki na Chleb z oliwkami i szczypiorkiem:
  • 50 dag mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
  • pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 70 g czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 150 ml mleka


Przygotowanie Chleba z oliwkami i szczypiorkiem.

Do miski wrzucamy mąkę, sól, paprykę, drożdże, poszatkowany szczypiorek i pokrojone w drobną kostkę oliwki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy jajka. Całość mieszamy robotem z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta przez około 1-2 minut. Następnie dodajemy mleko i również wyrabiamy ciasto przez około 1-2 minut przy pomocy robota. Z wyrobionego ciasta formujemy bochenek chleba, który  przekładamy na blaszkę (u mnie specjalna z dziurami) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu chleb nacinamy ostrym nożem. Tak przygotowany bochenek wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy go przez około 30-35 minut. Chleb po upieczeniu powinien nam się pięknie przyrumienić. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego !!!








Komentarze

Prześlij komentarz