Wykwintna, lekka, miękka, bardzo migdałowa. Babkę tę robi się dosłownie w 5 minut. Idealna nie tylko od święta, a le też na zwykły dzień.
Babka migdałowa
Składniki na Babkę migdałową:
- 4 jajka
- 200 g masła
- 200 g zmielonych migdałów
- 1 szklanka i 4 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- obrane migdały do dekoracji
- polewa czekoladowa
Przygotowanie Babki migdałowej.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Do utartej masy po łyżce dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka, którą delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej kaszą manną formy z kominem. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez 50 minut. Babkę po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy w formie na 10 minut, a następnie wyjmujemy. Ostudzoną babkę polewamy polewą czekoladową i dekorujemy migdałami. Smacznego !!!
babka wygląda bardzo kusząco...Radosnych i smacznych świąt Wielkanocnych!!!
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
UsuńŚliczna babka. Wesołego Alleluja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-D
Usuń