Babka migdałaowa



Wykwintna, lekka, miękka, bardzo migdałowa. Babkę tę robi się dosłownie w 5 minut. Idealna nie tylko od święta, a le też na zwykły dzień.


Babka migdałowa

Składniki na Babkę migdałową:
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 1 szklanka i 4 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
  • obrane migdały do dekoracji
  • polewa czekoladowa 

Przygotowanie Babki migdałowej.

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Do utartej masy po łyżce dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka, którą delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej kaszą manną formy z kominem. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez 50 minut. Babkę po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy w formie na 10 minut, a następnie wyjmujemy. Ostudzoną babkę polewamy polewą czekoladową i dekorujemy migdałami.   Smacznego !!!










Komentarze

Prześlij komentarz