Delikatne, puszyste jogurtowe wnętrze zamknięte w biszkoptach maczanych w soku
pomarańczowym. Jogurtowy serniczek bez pieczenia w formie babki. Zachwyca swoim wyglądem jak i smakiem.
Babka jogurtowa bez pieczenia
Składniki na Babkę jogurtową bez pieczenia:
- 2 jogurty naturalne każdy po 400 ml
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 duże opakowanie biszkoptów ladyfinger
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 2 łyżki startej czekolady
Przygotowanie Babki jogurtowej bez pieczenia.
Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia, monitorując, aby nam całkowicie nie stężała. Na dno średniej wielkości szklanej miski kładziemy nakrętkę od słoika litrowego. Biszkopty dokładnie maczamy w soku pomarańczowym i układamy na brzegach miski wokół nakrętki, tak jak na zdjęciu. Jogurty ubijamy lekko z cukrem pudrem. Dodajemy do nich tężejącą galaretkę i dalej ubijamy do momentu, aż masa zacznie tężeć. Tężejącą masę wylewamy do miski wyłożonej biszkoptami. Na wierzchu układamy suche biszkopty. Tak przygotowane ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce. Schłodzone ciasto przekładamy na talerz czyli: na wierzch miski kładziemy talerz i odwracamy miskę. Ciasto powinno ładnie odejść od jej brzegów. Z ciasta wyjmujemy nakrętkę, a miejsce po niej wypełniamy starta czekoladą. Smacznego !!!
super wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki ;-D
UsuńCzy galaretka ma być rozpuszczona w
OdpowiedzUsuń500ml wrzątku?
te dwie galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody, po jednej szklance na paczkę galaretki ;-D
UsuńPyszny pomysł na lekką babkę.
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam ;-D
UsuńBardzo efektownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-D
Usuń