Sałatka warstwowa z rzodkiewką



Pyszna wiosenna sałatka. Bardzo chrupiąca, prościutka i szybka. Zachwyca wyglądem. Przepis pochodzi z boga "Knurr".

Sałatka warstwowa z rzodkiewką

Składniki na Sałatkę warstwową z rzodkiewką:
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 20 dag sera żółtego (u mnie masdamer)
  • 2 szklanki ugotowanego makaronu (u mnie świderki)
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 3 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 40 dag szynki konserwowej
Sos czosnkowy:
  • 1 mały kubeczek śmietany (u mnie 18%)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • duża przezroczysta salaterka


Składniki na Sałatkę warstwową z rzodkiewką.

Śmietanę blendujemy razem z czosnkiem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na dno salaterki wkładamy makaron, na makaron dajemy pokrojona w kostkę szynkę.  Na szynkę wylewamy połowę sosu, następnie wykładamy wymieszany tarty  na grubych oczkach ser z krojonymi w kostkę jajkami. Na jajka z serem wykładamy posiekana sałatkę lodową. Na sałatę lodową  wylewamy resztę sos. Następnie wykładamy odcedzona kukurydzę. Warstwę kukurydzy posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na sam wierzch wykładamy startą na tarce o grubych oczkach rzodkiewkę. Sałatkę schładzamy przez godzinkę w lodówce. Smacznego !!!






Komentarze