Pyszna wiosenna sałatka. Bardzo chrupiąca, prościutka i szybka. Zachwyca wyglądem. Przepis pochodzi z boga "Knurr".
Sałatka warstwowa z rzodkiewką
Składniki na Sałatkę warstwową z rzodkiewką:
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 20 dag sera żółtego (u mnie masdamer)
- 2 szklanki ugotowanego makaronu (u mnie świderki)
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 3 jajka
- 1 puszka kukurydzy
- 40 dag szynki konserwowej
- 1 mały kubeczek śmietany (u mnie 18%)
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
- duża przezroczysta salaterka
Składniki na Sałatkę warstwową z rzodkiewką.
Śmietanę blendujemy razem z czosnkiem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na dno salaterki wkładamy makaron, na makaron dajemy pokrojona w kostkę szynkę. Na szynkę wylewamy połowę sosu, następnie wykładamy wymieszany tarty na grubych oczkach ser z krojonymi w kostkę jajkami. Na jajka z serem wykładamy posiekana sałatkę lodową. Na sałatę lodową wylewamy resztę sos. Następnie wykładamy odcedzona kukurydzę. Warstwę kukurydzy posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na sam wierzch wykładamy startą na tarce o grubych oczkach rzodkiewkę. Sałatkę schładzamy przez godzinkę w lodówce. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz