Pyszne, proste i bardzo smaczne dnie. Super dla dzieci.
Pulpety nadziewane makaronem w sosie pomidorowym
Składniki na Pulpety nadziewane makaronem w sosie pomidorowym:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/3 opakowania makaronu spaghetti
- 1/2 kostki masła
- 5 łyżek mąki (u mnie jasna orkiszowa)
- około 2 - 2,5 litra bulionu
- 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
- cukier
Przygotowanie Pulpetów nadziewanych makaronem w sosie pomidorowym.
Do mięsa dodajemy paprykę, oregano, czosnek pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Makaron spaghetti łamiemy na pół. Z mięsa formujemy małe kulki, które nadziewamy makaronem, tak około 15 sztukami. Masło rozpuszczamy na patelni gulaszowej. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy tak aby powstała piana. Do zasmażki dolewamy bulion cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały nam grudki. Do gotującego się sosu dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem i cukrem. Do gotującego się sosu wkładamy przygotowane pulpety nadziane makaronem, tak aby były przykryte sosem. Cała potrawę przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut od zagotowania, co jakiś czas mieszając. Ugotowane pulpety nakładamy na talerz z sosem i podajemy na gorąco. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz