Pulpety nadziewane makaronem w sosie pomidorowym



Pyszne, proste i bardzo smaczne dnie. Super dla dzieci.

Pulpety nadziewane makaronem w sosie pomidorowym

Składniki na Pulpety nadziewane makaronem w sosie pomidorowym:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 opakowania makaronu spaghetti
Sos pomidorowy:
  • 1/2 kostki masła
  • 5 łyżek mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • około 2 - 2,5 litra bulionu
  • 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • cukier


Przygotowanie Pulpetów nadziewanych makaronem w sosie pomidorowym.

Do mięsa dodajemy paprykę, oregano, czosnek pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Makaron spaghetti łamiemy na pół. Z mięsa formujemy małe kulki, które nadziewamy makaronem, tak około 15 sztukami. Masło rozpuszczamy na patelni gulaszowej. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy tak aby powstała piana. Do zasmażki dolewamy bulion cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały nam grudki. Do gotującego się sosu dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem i cukrem. Do gotującego się sosu wkładamy przygotowane pulpety nadziane makaronem, tak aby były przykryte sosem. Cała potrawę przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut od zagotowania, co jakiś czas mieszając. Ugotowane pulpety nakładamy na talerz z sosem i podajemy na gorąco. Smacznego !!!












Komentarze