Tiramisu




Pyszny, delikatny, dekadencki włoski deser. Bardzo prosty i szybki. U mnie bez żółtek, wyszedł równie pysznie jak ten z żółtkami. Polecam łasuchom.

Tiramisu

Składniki na Tiramisu:
  • 300 ml mocnej kawy
  • około 30 szt biszkoptów podłużnych
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 kieliszek likieru bananowego (50ml) (można użyć innego alkoholu)
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Przygotowanie Tiramisu.

Serek mascarpone ubijamy razem ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem. Do zimnej kawy dodajemy likier bananowy. Mieszamy i w tak przygotowanej kawie maczamy biszkopciki. Potem biszkopty układamy na blaszce (o wymiarach 25x25cm) wyłożoną folią aluminiową. Na biszkopty nakładamy połowę kremu. Na kremie układamy następną warstwę maczanych w kawie biszkoptów. Na biszkopty nakładamy resztę kremu. Wierzch posypujemy tartą na dużych oczkach czekoladą. Deser schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego !!!

















Komentarze