Pyszny, delikatny, dekadencki włoski deser. Bardzo prosty i szybki. U mnie bez żółtek, wyszedł równie pysznie jak ten z żółtkami. Polecam łasuchom.
Tiramisu
Składniki na Tiramisu:
- 300 ml mocnej kawy
- około 30 szt biszkoptów podłużnych
- 1 serek mascarpone (250g)
- 2 łyżki cukru pudru
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 1 kieliszek likieru bananowego (50ml) (można użyć innego alkoholu)
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Przygotowanie Tiramisu.
Serek mascarpone ubijamy razem ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem. Do zimnej kawy dodajemy likier bananowy. Mieszamy i w tak przygotowanej kawie maczamy biszkopciki. Potem biszkopty układamy na blaszce (o wymiarach 25x25cm) wyłożoną folią aluminiową. Na biszkopty nakładamy połowę kremu. Na kremie układamy następną warstwę maczanych w kawie biszkoptów. Na biszkopty nakładamy resztę kremu. Wierzch posypujemy tartą na dużych oczkach czekoladą. Deser schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz