Pulpety z wołowiny z sosem pieczarkowym



Miękkie, delikatne mięso polane pysznym aksamitnym sosem z kawałkami pieczarek. Potrawa idealna na niedzielny obiad lub rodzinną uroczystość. Bardzo łatwe i proste danie, a smakuje wyśmienicie.


Pulpety z wołowiny z sosem pieczarkowym

Składniki na Pulpety z wołowiny z sosem pieczarkowym:
  • 500 g chudej wołowiny zmielonej w maszynce
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki  drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki mleka
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 300 ml bulionu
  • 150 ml śmietany
Przygotowanie Pulpetów z wołowiny z sosem pieczarkowym.

Zmieloną wołowinę wkładamy do miski i mieszamy razem z bułką tartą, majerankiem oraz 1 łyżeczką natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszając dodajemy mleko i jajko. Wilgotnymi rękami lepimy 24 pulpety. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Patelnia powinna być wystarczająco duża by wszystkie pulpety się na niej zmieściły. Pulpety wkładamy na patelnię i na wolnym ogniu rumienimy z każdej strony.  Podpieczone pulpety przekładamy na talerz.  Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i smażymy wszystko jakieś 5 minut. Następnie do pieczarek dodajemy bulion i pulpety. Wszystko gotujemy bez przykrycia przez około 25 minut lub do momentu kiedy pulpety będą gotowe i objętość sosu zmniejszy się o połowę. W czasie gotowania pulpety często obracamy. Po tym czasie pulpety wyjmujemy na duży półmisek. Do sosu dodajemy śmietanie i resztę pietruszki, po czym lekko podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Gotowym sosem polewamy pulpety, które podajemy na gorąco z makaronem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego !!!


















Komentarze