Miękkie, delikatne mięso polane pysznym aksamitnym sosem z kawałkami pieczarek. Potrawa idealna na niedzielny obiad lub rodzinną uroczystość. Bardzo łatwe i proste danie, a smakuje wyśmienicie.
Pulpety z wołowiny z sosem pieczarkowym
Składniki na Pulpety z wołowiny z sosem pieczarkowym:
- 500 g chudej wołowiny zmielonej w maszynce
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 4 łyżki mleka
- 1 duże jajko, lekko ubite
- 25 g masła
- 1 łyżeczka oleju
- 1 mała drobno posiekana cebula
- 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 300 ml bulionu
- 150 ml śmietany
Zmieloną wołowinę wkładamy do miski i mieszamy razem z bułką tartą, majerankiem oraz 1 łyżeczką natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszając dodajemy mleko i jajko. Wilgotnymi rękami lepimy 24 pulpety. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Patelnia powinna być wystarczająco duża by wszystkie pulpety się na niej zmieściły. Pulpety wkładamy na patelnię i na wolnym ogniu rumienimy z każdej strony. Podpieczone pulpety przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i smażymy wszystko jakieś 5 minut. Następnie do pieczarek dodajemy bulion i pulpety. Wszystko gotujemy bez przykrycia przez około 25 minut lub do momentu kiedy pulpety będą gotowe i objętość sosu zmniejszy się o połowę. W czasie gotowania pulpety często obracamy. Po tym czasie pulpety wyjmujemy na duży półmisek. Do sosu dodajemy śmietanie i resztę pietruszki, po czym lekko podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Gotowym sosem polewamy pulpety, które podajemy na gorąco z makaronem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz