Bardzo chrupiące i delikatne. Najszybsze jakie do tej pory robiłam. Chyba nie muszę dodawać, że znikły w mig, po prostu nie nadążałam ich smażyć. Przepis pochodzi z blogu Obżarciuch.
Faworki na śmietanie
Składniki na Faworki na śmietanie:
- 780-800 g mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 330 śmietany 18%
- 50 ml wódki (w przepisie było 100 ml)
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (niekoniecznie)
- 1 l min. oleju (u mnie pół na pół ze smalcem)
- cukier puder do obsypania
Przygotowanie Faworków na śmietanie.
Do miski wrzucamy mąkę, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia, wódkę i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto partiami wałkujemy na cienkie placki, które tniemy na paski około 3x10cm, każdy pasek na środku nacinamy i przez to nacięcie przekładamy jeden koniec ciasta. Tak przygotowane faworki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu. Smażymy z jednej i drugiej strony na złoty kolor. Usmażone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz