Nie znam osoby, która by nie przepadała za plackami ziemniaczanymi. Chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Idealnie pasujące do sosu czy gulaszu, świetnie również smakują ze śmietaną czy ketchupem. Niektórzy je uwielbią z cukrem, ale mnie najbardziej smakują takie same bez żadnego dodatku.
Chrupiące placki ziemniaczane
Składniki na Chrupiące placki ziemniaczane:
- 70 dag ziemniaków (u mnie waga po obraniu)
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie Chrupiących placków ziemniaczanych
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach razem z obraną cebulą. Do startych warzyw dodajemy jajka, obydwie mąki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnie z tłuszczem nakładamy porcjami masę ziemniaczaną formując cienkie placki za pomocą łyżki. Placki smażymy z obydwu stron na złoto-brązowy kolor. Placki podajemy zaraz po usmażeniu. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz