Chrupiące placki ziemniaczane



Nie znam osoby, która by nie przepadała za plackami ziemniaczanymi. Chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Idealnie pasujące do sosu czy gulaszu, świetnie również smakują ze śmietaną czy ketchupem. Niektórzy je uwielbią z cukrem, ale mnie najbardziej smakują  takie same bez żadnego dodatku.


Chrupiące placki ziemniaczane

Składniki na Chrupiące placki ziemniaczane:
  • 70 dag ziemniaków (u mnie waga po obraniu)
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia


Przygotowanie Chrupiących placków ziemniaczanych

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach razem z obraną cebulą. Do startych warzyw dodajemy jajka, obydwie mąki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnie z tłuszczem nakładamy porcjami masę ziemniaczaną formując cienkie placki za pomocą łyżki. Placki smażymy z obydwu stron na złoto-brązowy kolor. Placki podajemy zaraz po usmażeniu. Smacznego !!!









Komentarze