Szynka pieczona moczona w solance



Krucha, delikatna, miękka, pyszna taka jest właśnie szynka, która moczy się przez kilka dni w solance. Ja nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez domowej pieczonej szynki.  Taką szynkę możemy wykorzystać jako pieczeń do obiadu lub po wystudzeniu jako wędlinę do kanapek.


Szynka pieczona moczona w solance

Składniki na Szynkę pieczoną moczoną w solance:
  • 1  szynka wieprzowa waga około 1kg
  • na każdy liter wody 2 łyżki soli
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu


Przygotowanie Szynki pieczonej moczonej w solance.

 Do garnka wlewamy wodę (u mnie około 3 litry) dodajemy do niej sól (u mnie 6 łyżek), ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Mieszamy i doprowadzamy wodę do wrzenia,  a następnie studzimy. Szynkę wkładamy do glinianego garnka i zalewamy ją ostudzoną wodą z przyprawami. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 3-4 dni.  Po kilku dniach szynkę wyjmujemy z solanki, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 1,5 godziny. Upieczoną szynkę podajemy na gorąco do obiadu, lub po wystudzeniu jako domową wędlinę. Smacznego !!!







Komentarze