Sos tatarski




Niezastąpiony do jajek na twardo, pasztetów, wędlin czy pieczonego mięsa. Pyszny, delikatny, lekko kwaskowaty. Bardzo prosty i szybki, a dodaje szyku każdej potrawie.


Sos tatarski

Składniki na  Sos tatarski:
  • 4-5 ogórków konserwowych lub kiszonych
  • 1/2 litrowego słoika pieczarek konserwowych
  • 1 średnia cebula (u mnie 4 szalotki)
  • 1 mały słoik majonezu
  • 3/4 dużego kubka śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka musztardy stołowej
  • sól, pieprz i cukier

Przygotowanie Sosu Tatarskiego.

Ogórki, pieczarki i obraną cebulę wrzucamy do robota z nożami i rozdrabniamy w drobna kostkę (można to wszystko też pokroić ręcznie). Do drobno posiekanych pieczarek z ogórkami dodajemy majonez, śmietanę, musztardę oraz doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą tych samych noży robota. Gotowy sos schładzamy. Smacznego !!!








Komentarze