Placek włoski




Pyszne ciasto nadziane kawałkami jabłek oraz różnego rodzaju bakaliami. Mieszankę bakali robimy taką jaką lubimy grunt tylko żeby była tam skórka pomarańczowa, która nadaje ciastu piękny aromat. Ja akurat do swojego ciasta dałam rodzynki, orzechy ziemne i włoskie, pestki dyni i słonecznika, kawałki kokosu (mogą być wiórki), żurawinę.



Placek włoski

Składniki na Placek włoski:
  • 6 jabłek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. bakali (skórka pomar. orzechy, rodzynki, kokos, figi)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki proszku do pieczenia


Przygotowanie Placka włoskiego.

Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem, mieszamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie do jabłek dodajemy bakalie. Mieszamy następnie dodajemy mąkę, jajka, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 50 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone wówczas studzimy je na kratce. Smacznego !!!












Komentarze