Pyszne wspomnienie lata zawarte w delikatnym ucieranym cieście z jeżynami.
Ciasto z jeżynami
Składniki:
- 80 dag jeżyn (u mnie mrożone)
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła (250g) lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mleka
- 4 jajka
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- cukier puder do ozdoby
Przygotowanie ciasta z jeżynami.
Rozmrożone owoce odsączamy na sitku. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy jajka cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczeni i dodajemy bezpośrednio do masy. Dokładnie mieszamy i dodajemy mleko z sokiem z cytryny. Mieszamy i dorzucamy do niego odsączone jeżyny. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę (u mnie 20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 60 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem. Ciasto kiedy wystygnie obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz