Ciasto z jeżynami




Pyszne wspomnienie lata zawarte w delikatnym ucieranym cieście z jeżynami.


Ciasto z jeżynami

Składniki:
  • 80 dag jeżyn (u mnie mrożone)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła (250g) lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 4 jajka
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  •  sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • cukier puder do ozdoby




Przygotowanie ciasta z jeżynami.

Rozmrożone owoce odsączamy na sitku. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy jajka cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczeni i dodajemy bezpośrednio do masy. Dokładnie mieszamy i dodajemy mleko z sokiem z cytryny. Mieszamy i dorzucamy do niego odsączone jeżyny. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę (u mnie 20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 60 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem.  Ciasto kiedy wystygnie obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!












Komentarze