Soczyste kotlety mielone z majonezem




Łatwe i szybkie w przygotowaniu, wystarczy tylko chwilka abyśmy się mogli cieszyć smakiem pysznych i soczystych kotletów mielonych. Kotleciki idealne do obiadu, na kanapkę czy jako dodatek do sałatki.


Soczyste kotlety mielone z majonezem

Składniki na Soczyste kotlety mielone z majonezem:
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łaska łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia


Przygotowanie Soczystych kotletów mielonych z majonezem.

Cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną dodajemy do mięsa mielonego razem z bułką tartą, jajkami, czosnkiem, majonezem, tymiankiem, oregano, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy zgrabne kotleciki, które pieczemy na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na średnim ogniu. Kotleciki smażymy po kilka chwil tak aby z każdej strony nabrały pięknego brązowego koloru. Podajemy na gorąco do obiadu lub z samą surówką albo na zimno jako dodatek na kanapkę. Smacznego !!!









Komentarze