Łatwe i szybkie w przygotowaniu, wystarczy tylko chwilka abyśmy się mogli cieszyć smakiem pysznych i soczystych kotletów mielonych. Kotleciki idealne do obiadu, na kanapkę czy jako dodatek do sałatki.
Soczyste kotlety mielone z majonezem
Składniki na Soczyste kotlety mielone z majonezem:
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki majonezu
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łaska łyżeczka pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie Soczystych kotletów mielonych z majonezem.
Cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną dodajemy do mięsa mielonego razem z bułką tartą, jajkami, czosnkiem, majonezem, tymiankiem, oregano, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy zgrabne kotleciki, które pieczemy na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na średnim ogniu. Kotleciki smażymy po kilka chwil tak aby z każdej strony nabrały pięknego brązowego koloru. Podajemy na gorąco do obiadu lub z samą surówką albo na zimno jako dodatek na kanapkę. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz