Rolada mięsno-ziemniaczana




Połączenie smaków idealne, ziemniaczany farsz zawinięty w mięso mielone. Taką roladę śmiało możemy zaserwować na niedzielny lub świąteczny obiad, choć ja ją gotowałam w powszedni dzień.



Rolada mięsno-ziemniaczana

Składniki:
  • 60-70 dag ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3 jaka ugotowane na twardo
  • 10 dag żółtego sera (u mnie ementaler)
  • 1 kg mielonego mięsa (u mnie z łopatki wieprzowej)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • pieprz i sól
  • olej




Przygotowanie Rolady mięsno-ziemniaczanej.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Kiedy będą zimne przeciskamy je przez praskę. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy ser z posiekanymi jajkami oaz 1 łyżkę bułki tartej, 1 surowe żółtko (białko odkładamy). Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy zieleninę, koncentrat pomidorowy, resztę bułki tartej oraz wbijamy pozostałe dwa jajka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na dużej desce rozwijamy folię aluminiową o długości dużej blaszki. Folię smarujemy olejem i rozwałkowujemy na niej mięso o grubości około 1 cm.  Na wierzch wykładamy masę ziemniaczaną. Za pomocą foli zwijamy całość w roladę . Zwiniętą roladę smarujemy białkiem. Roladę przekładamy na blaszkę lub duże naczynie żaroodporne i nakrywamy ją folia aluminiową. Roladę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy ją jeszcze przez 15 minut. Podajemy na gorąco pokrojoną w plastry z ulubionymi dodatkami. Smacznego !!!












Komentarze