Mega pyszne, ucierane ciasto czekoladowe z kokosowym nadzieniem ala bounty. Ciasto bardzo proste, szybkie, a przy tym fajnie wygląda.
Placek czekoladowo - kokosowy
Składniki na Placek czekoladowo - kokosowy:
- 30 dag mąki krupczatki
- 1 kostka margaryny
- 20 dag cukru
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki dobrego kakao
- 6 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie kokosowe:
- 18 dag kokosu
- 18 dag cukru pudru
- 10 łyżek śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie Placka czekoladowo - kokosowego.
Kokos, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i śmietanę kremówkę dajemy do miski. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Margarynę, cukier i żółtka ucieramy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, kakao i wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Na końcu dodajemy pianę ubita z białek, którą łączymy z masą. Na blaszkę (u mnie 23x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę ciasta. Wyrównujemy je na blaszce i na nie nakładamy nadzienie kokosowe. Nadzienie delikatnie rozprowadzamy po cieście i przykrywamy je pozostałym ciastem. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 40-45 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem jeśli patyczek jest suchy to ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz