Pyszne, delikatne, puszyste, krucho - drożdżowe pierożki z nadzieniem o smaku gyros. Niezastąpione u nas na każdej większej imprezie. Idealnie nadają się jako przekąska do zabrania do szkoły lub pracy. U nas najczęściej podawane z sosem czosnkowym, ale z keczupem też dają radę. Z tego przepisu wychodzi ich ogromna ilość więc czasem mrożę je po upieczeniu, a potem wystarczy je tylko odgrzać w mikrofali lub podpiec w piekarniku i już goście mnie nie zaskoczą, zawsze jest co podać.
Pieczone pierożki z nadzieniem o smaku gyrosa
Składniki na Pieczone pierożki z nadzieniem o smaku gyrosa:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 saszetki suchych drożdży (każda po 7g)
- 2 łyżki cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 1 kopiasta łyżka śmietany 18%
Nadzienie:
- 80 dag piersi z kurczaka
- 50 dag pieczarek
- 1 duży por lub dwa małe
- 20 dag sera żółtego gouda
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 opakowanie przyprawy do gyrosa (u mnie przyprawa tandori masala)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 3 białka do smarowania pierożków
Przygotowanie Pieczonych pierożków z nadzieniem o smaku gyros.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na oleju. Usmażone mięso odstawiamy. Pora kroimy w pół paseczki. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa z pieczarkami podsmażamy na oleju, do momentu wyparowania wody. Po odparowaniu wody do warzyw dodajemy podsmażonego kurczaka i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy farsz ostygnie dodajemy do niego żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, dokładnie mieszamy.
Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy do nich resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce aby podrosło. Kiedy ciasto zmieni swoją objętość wówczas dzielimy je na mniejsze kawałki i każdy kawałek wałkujemy na bardzo cienki placek, z którego wykrawamy koła wielkości szklanki. Ciasto nadziewamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Tak zrobione pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki przed pieczeniem smarujemy rozmąconym białkiem. Tak przygotowane pierożki pieczemy w piekarniku nagranym do temp. 185'C przez około 15 minut. Pierożki po upieczeniu powinny mieć złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem. Na zimno smakują równie wybornie jak na ciepło. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz