Pieczone pierożki z nadzieniem o smaku gyrosa




Pyszne, delikatne, puszyste, krucho - drożdżowe pierożki z nadzieniem o smaku gyros. Niezastąpione  u nas na każdej większej imprezie. Idealnie nadają się jako przekąska do zabrania do szkoły lub pracy. U nas najczęściej podawane z sosem czosnkowym, ale z keczupem też dają radę. Z tego przepisu wychodzi ich ogromna ilość więc czasem mrożę je po upieczeniu, a potem wystarczy je tylko odgrzać w mikrofali lub podpiec w piekarniku i już goście mnie nie zaskoczą, zawsze jest co podać.



Pieczone pierożki z nadzieniem o smaku gyrosa

Składniki na Pieczone pierożki z nadzieniem o smaku gyrosa:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 saszetki suchych drożdży (każda po 7g)
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 kopiasta łyżka śmietany 18%

Nadzienie:
  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 1 duży por lub dwa małe
  • 20 dag sera żółtego gouda
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa (u mnie przyprawa tandori masala)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 białka do smarowania pierożków


Przygotowanie Pieczonych pierożków z nadzieniem o smaku gyros.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na oleju. Usmażone mięso odstawiamy. Pora kroimy w pół paseczki. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa z pieczarkami podsmażamy na oleju, do momentu wyparowania wody. Po odparowaniu wody do warzyw dodajemy podsmażonego kurczaka i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy farsz ostygnie dodajemy do niego żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, dokładnie mieszamy.

Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy do nich resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce aby podrosło. Kiedy ciasto zmieni swoją objętość wówczas dzielimy je na mniejsze kawałki i każdy kawałek wałkujemy na bardzo cienki placek, z którego wykrawamy koła wielkości szklanki. Ciasto nadziewamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Tak zrobione pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pierożki przed pieczeniem smarujemy rozmąconym białkiem. Tak przygotowane pierożki pieczemy w piekarniku nagranym do temp. 185'C przez około 15 minut. Pierożki po upieczeniu powinny mieć złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem. Na zimno smakują równie wybornie jak na ciepło. Smacznego !!!
















Komentarze